lauantai 9. toukokuuta 2015

Helpompaa gps-suunnistusta pyöräilijälle!

Oi vitsi kuulkaa, mä olen nyt niin tohkeissani! Kävin torstaina Rapha Cycle Clubilla naisten "talk"-illassa. Menin sinne lähinnä koska Rapha nyt on niin cool ja satuin tämmöisen naisille suunnatun illan juuri oikeana hetkenä löytämään. Aiheena oli "Exploring the road less travelled" eli parempia vinkkejä gps:n hyödyntämiseen ja ensiajatukseni aiheesta oli että kyllähän minä nyt osaan gps-reittejä suunnitella ja seurata, mitä uutta tämä muka voi tuoda? Mutta niin vaan, kyllähän sieltä tuli aivan uutta tietoa, ja vinkkejä itseasiassa juuri niihin asioihin mitkä tuossa koko hommassa on vähän tuntunut hankalalta. Nyt siis kuulkaa kaikki pyöräilijät, seuraa vinkki viitonen plus pari extraa liittyen GPS:ään ja reittisuunnitteluun (postauksen lopussa, joten hyppää suoraan sinne jos ei yleiset höpinät kiinnosta) !

Siinä se on ihan Piccadilly Circuksesta korttelin päässäPyöriä, livepyöräilyä, pyörälyvaatteita ja pyöräilijä. :DEnnen vinkkejä sanon kuitenkin pari sanaa vielä tuosta Rapha Cycle Clubista. Joka ei Raphaa ennestään tunne, niin kyseessä on laadukas ja erittäin hyvin cooliksi brändätty brittiläinen pyöräilyvaatemerkki. Hinnat on sen verran suolaisia, että tähän päivään mennessä en ole malttanut itselleni mitään sieltä ostaa, mutta kyllä tuo coolius paikan päällä sen verran vaikutti, että kunhan tästä taas virvoitan pyöräilyharrastukseni, niin taidanpa alkaa sijoittaa vain näihin!

Raphalla on siis Cycle Club eli yhdistetty liike ja kahvila ihan Lontoon ytimessä, Piccadilly Circuksen aseman vieressä (ja katso täältä missä muualla). Kaikille pyöräilyhenkisille suosittelen ehdottomasti piipahtamaan, jos Lontooseen on tulossa käymään! TV:stä pyörii koko ajan pyöräilyä, kaikki mahdolliset isot ajot livenä tottakai. Myynnissä ja hypisteltävänä on koko Raphan hieno mallisto - näitä ei mun mielestä ainakaan kauheasti ole jälleenmyynnissä muissa kaupoissa, joten hypistelemään ei monessa paikassa pääse - nettikauppa palvelee sitten muita. Kahvilan puoli vaikutti erittäin laadukkaalta sekin, ja mitäpä muutakaan tälläiseltä paikalta ja sijainnilta voisi odottaa.

Mikä mun mielestä erityisen hienoa koko paikassa oli, sinne voi suoraan porhaltaa sisään maantiepyöränsä kanssa, ja henkilökunta tulee automaattisesti ojentamaan pyörälle telineen! Ihan mahtavaa! Ja tämähän myös todistaa sen, että kyllä kaikkialla Lontoossa voi pyörällä ajaa, jos tuonnekin, ehkä yhteen vilkkaimmista Lontoon kortteleista voi :)


Siitä vaan pyörä telineeseen ja kahville :)


Meitä oli koolla pieni porukka naisia (ryhmän koko oli rajoitettukin max 10) ja lähes kaikki muut näyttivät tuntevan toisensa. Mukana oli cooleja Rapha naisia, ja melkein koko porukka oli ollut viime viikonloppuna ajamassa Lontoosta Pariisiin vuorokaudessa. Oli kyllä ihan huippua olla tuollaisten pyöräilevien naisten keskellä! Mut otettiin kyllä erittäin lämpimästi vastaan, ja kutsuttiin mukaan naisten keskiviikkoajoihin, jotka tuossa lähellä Regent's Parkissa ajetaan, sekä kesällä taas ajettavaan womens100 - eli 100km naisten ajoon. Ihan ummikkona en onneksi joutunut olemaan, sillä oma womens100 tulikin ajettua jo viime kesänä! Siitä lisää joskus myöhemmin :) Monen ensimmäinen kysymys oli että joko olen uskaltaunut Lontoon liikenteen sekaan ajamaan, ja sain useita rohkaisevia kommentteja että se näyttää pahemmalta mitä on! Ihan kohta mä uskallan! ;)

Itse puhujana oli Rapha Ambassador Gem Atkinson, joka vaikuttaisi olevan kova mimmi sekin - siis kaikista meistä kovin. Viime viikonloppuna hän oli ajanut semmoisen 400 km yhtenä lenkkinä.  Kunnioitettava lenkki, sanoisin!


Tässä kaikki coolit pyöräilijänaiset pöydän ääressä
Mutta no niin, pidemmittä puheitta (no olihan se aika pitkä puhe...) niihin vinkkeihin! Nämä toimivat todistetusti Garminin kaikilla pyöräily-gps-laitteilla, karvalakkiversioillakin, jotka vain tarjoavat jonkinnäköistä reittiviivaa mihin suuntaan pitää ajaa. Kartattomille laitteille tästä taitaa juurikin eniten olla iloa, niinkin paljon iloa että sitä 400 - 500 euroa kartalliseen huippugarminiin ei enää tarvitse sijoittaakaan! Seuraavaksi aion todistaa toimivatko ne myös Ambitissa (koska mulla ei ainakaan vielä ole Garminia), mutta en vielä ole ehtinyt!

Koko vinkki lyhyesti sanottuna: Ultimaattinen gps-reittisuunnittelu sivusto on ridewithgps.com ! Mutta miksi? Siitä vähän pidempisanaisesti alla.

1) Selaa muiden tekemiä reittejä, kopioi ne omiin reitteihin, ja muokkaa paremmin itselle sopivaksi (esim. lähtemään omasta eikä sen toisen kaverin pihasta). Tämä on erityisen hyödyllistä jos alkaa oma mielikuvitus loppumaan tai ei esimerkiksi tunne lähimaanteitä vielä kovin hyvin. Tai jos muuten vaan laiskottaa!

Reittejä voi selata Find välilehdeltä, ja suodattaa mielensä mukaan. Alla esimerkkinä haku suodatuksina lähtö 50 km säteellä Tampereelta, lenkin pituus 80 - 150 km, nousumetrit mitä vaan, lenkit joissa on cuesheet.


Kun kivannäköinen reitti löytyy, sitten vaan oikeasta reunasta Copy to my routes. Kun lenkki on kopioitu omiin reitteihin, se muuttuu muokattavaksi ja muokattavuuden merkiksi reittiin ilmestyy valkoiset "kontrollipallot" (vapaa suomennos, toim. huom.) jotka määrittävät mistä lenkin pitää kulkea. Niitä voi siis sitten vapaasti siirtää ja poistaa, tarpeen mukaan.2) Ehdoton ykkönen (vaikka listaankin nyt vasta kakkosena) tämän sivun eduista on kuitenkin tietoiskut/vinkit/merkit (englanniksi cuesheets) joita karttapalvelu automaattisesti tekee reitinpiirtämisen ohella ja joita voi reitin varrelle itsekin lisäillä miten paljon vaan. Nämä tiedotteet pamahtavat sitten siihen gps-laitteen ruutuun kun niitä fyysisesti lenkillä lähestyy, ja sisältävät infoa esim tiennimestä mihin käännytään, tai mitä muuta nyt sinne haluaa itselleen muistutella. Ah, kyllä on monesti tullut arvottua että pitikö nyt siis jo kääntyä vai vasta seuraavasta ja ai jaa olisi ollut siis tuo äskeinen, joten uskon tämän helpottavan suunnattomasti!

Kaikki nuo vinkit näkyvät ja päivittyvät sivun vasempaan laitaan, ja niiden tekstejä voi sieltä muokata itselleen paremmin ymmärrettäväksi, tai vaikka poistaa joku ilmiselvä kokonaan, jos tuntuu että niitä on liikaa tai että just se kohta on kyllä tuttu. Esimerkiksi kuvassa alla, en jaksaisi lukea lenkillä noin pitkää pätkää tekstiä liikenneympyrästä, vaan riittää kun tiedän monesko exit pitää ottaa. Siispä klikkaan vaan kyseistä riviä, jolloin valkoinen boxi ilmestyy ja siihen voin kirjoittaa tilalle ihan mitä vaan omaa tekstiä.


Lisäksi reitin varrelle voi tosiaan itselleen kirjoittaa mitä vaan viestejä ihan mihin kohtaan reittiä hyvänsä. Se tapahtuu oikeasta reunasta valitsemalla "Add to cuesheet" ja sen jälkeen klikkaamalla reitistä haluttua kohtaa, jolloin valkoinen boxi jälleen ilmestyy ruutuun.  Hyvinä ideoina esimerkiksi tietyin välimatkoin muistutus juoda / tankata, tai tsemppiviesti itselle ennen tulevaa pahaa nousua :)


3) Reitin muokkaus ja streetviewn käyttö suoraan samasta kartasta. Kun reittiä lähtee piirtämään ihan "tuntemattomille alueille" joutuu monesti tuskailemaan sen kanssa että onkohan tuo nyt joku kinttupolku tai motari, mikä tuosta menee. Mä en ole niin paljoa reittejä piirtänyt että osaisin sanoa onko tätä ominaisuutta muilla sivustoilla, mutta tähän karttaan tuo google mapsista tuttu streetview on suoraan integroitu. Eli kun epäilyttää, niin sinne vaan ukkeli patsastelemaan tielle että miltä siellä näyttää! On melko kätevää ettei välissä tarvi siirtyä google mapsin puolelle sitä tekemään.


4) Aika hieno juttu on myös alareunassa muokkausten mukana päivittyvä reittiprofiili. Aika helppo joko etsiä hyviä nousuja tai sitten vastaavasti välttää niitä. Tai edes henkisesti valmistautua kun näkee mitä nousuja on tulossa! :) 

5) Kaikki karttatiedot (reitti kartalla + ohjeet tiennimineen) on printattavissa helposti ja iPhone ja android puhelimiin on saatavilla myös ridewithgps appi, johon kaikki nuo omat reitit automaattisesti latautuvat. Jos siis kuitenkin eksyy (kääntymisvihjeistä huolimatta), voi ottaa puhelimen tai printatun kartan ja paikantaa sillä missä on reittiin nähden, ja suunnistaa takaisin.

Lopuksi vaan tallennat reitin, jolloin sille voi antaa vielä lisäkuvauksen ja muita tietoja ja valita onko reitti julkinen vai vain itselle näkyvä. Ja sitten viimeinen tärkeä kohta eli export eli tiedoston siirto omalle laitteelle! Tuolta voi ladata monenlaista eri tiedostomuotoa, mutta se missä nuo lisävinkit on mukana on TCX -tiedostomuoto. Testasin juuri, niin ainakaan Movescount ei ihan suoraan tuota TCX:ää tue (se onkin Garminin keksintö), eli onnistuin sinne saamaan vain tuo CPX tiedoston, joka on ihan perus-karttatiedosto. Mutta, Garminin käyttäjillekin suositeltiin ladattavaksi reitti suoraan "kovalevylle" eli laitteeseen, siis kulkematta Garmin Connectin kautta! Nuo nettisivut kuulemma nimittäin saattavat lakaista kaikki vinkit pois tiehensä, ja sitten käytössä on jälleen vain perus-reittitiedosto.


Garminin kun liittää piuhalla koneeseen, niin se siis ilmestyy näkymään "ulkoisena kovalevynä", jonka tiedostoja voi selata. Kun TCX-karttatiedosto on ladattu netistä (todennäköisesti löytyy downloads tms. kansiosta koneeltasi) sen voi suoraan copy-pasteta garminin "new files" kansioon. Nimenomaan siis New files -kansioon, josta garminisi sitten prosessoi sen routes -kansioon (tästä tuli tiukka ohjeistus)! 

Mun mielestä tuo sivusto oli niin helppokäyttöinen ja sisältää itsessään hyvin ohjeita, että siihen ei tämän enempää tarvi antaa opastusta. Luulisin monelta gps-reitittäjältä uuden reitin luomisenkin onnistuvan ilman mitään ongelmia! Kokeilemallahan sitä parhaiten oppii joka tapauksessa, amatöörikin. :) Jos kuitenkin lisävinkit tuntuu olevan tarpeen, niin voin yrittää auttaa parhaani mukaan ja sain pari pdf-ohjettakin joita pistän mielelläni jakoon jos joku sellaista kaipaa.

Ai niin! Ja sen vielä sanon että se ilmaisversio riittää sitten ihan mainiosti tuosta ridewithgps -sivusta. Eli sen nimi taisi olla Starter (tätä kysytään kun luo tunnuksia).

Sitten vielä lupaamani Extravinkit: 

1) Jos ajat pitkiä lenkkejä (tai unohtelet muuten vaan ladata gps-laitettasi), niin hanki kannettava virtalähde, siis joku tämän tyylinen. Kyllähän minäkin olen näiden olemassa olon tiedostanut, mutta eipä ole tullut mieleenkään että tuollaisenhan voi teipata pyörän runkoon kiinni ja laittaa gps-laitteen siihen kiinni! Tämäkin vinkki olisi auttanut Mallorcalla, kun omasta Suunnostani loppui akku jo melkein puolivälissä lenkkiä.

2) Jos käytät Stravaa (minä juuri liityin sinne mutta vielä en ole enempää ehtinyt tutustumaan) sekä Chromea selaimena, niin täältä voi ladata sellaisen ylimääräisen pluginin, joka läväyttää treenistäsi uskomattoman määrän dataa piirrettynä vaikka minkälaiseksi palkiksi! Meidän insinöörien ja muiden nörttien unelma!

3) Jos ei tuolla streetview ukkelilla vieläkään selvinnyt että voiko kyseisellä tiellä ajaa (esim streetview ei saatavilla) niin Strava heatmap näyttää onko sillä tiellä muut pyöräilijät käyneet polkemassa ja jos siellä monikin on käynyt niin todennäköisesti sinne voi itsekin hyvillä mielin mennä (tästä vinkistä kiitos Elisalle)

Ei sitten muutakun gps laulamaan ja kevään pitkille lenkeille uusiin maisemiin! Toivottavasti näistä vinkeistä oli jollekin iloa! :)

ps. Tulipa sellainen olo että pitäiskö ostaa Garmin :D

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti