perjantai 3. kesäkuuta 2016

Mikä mut on pitänyt kiireisenä

Lupailin joskus kertoa täälläkin, miksi viime aikoina on pitänyt niin kiirettä. Asian olisin voinut kertoa jo yli kuukausi sitten, mutta kun tosiaan on ollut kiirettä. :) Nyt kuitenkin on taas blogin äärelle inspiraatiota pakkautunut sen verran, että otan tämän hetken nyt kirjoittaakseni tännekin asiasta. Kaikki facebook-kaverini ja lähipiirini tämän jo tietävätkin ja instagramissakin olen asiasta maininnut. En tiedä montako lukijaa joukossa on joka ei kuuluisi mihinkään noista ryhmistä, mutta saattaa täällä joku olla. :) Viime syksystä lähtien olen puuhannut pystyyn omaa appia nimeltä Momzie, ja toukokuun alussa se vihdoin näki päivänvalon Suomen App Storessa. 

Momzie on mobiilisovellus äideille, jonka avulla he voivat etsiä ystäviä toisista lähialueen äideistä. Siellä ei kerätä seuraajia eikä tykkääjiä, vaan etsitään äitikavereita tositarkoituksella. Pakkeja ei tarvitse pelätä, sillä Momzie yhdistää äidit vain, jos molemmat niin toistensa valinnoista tietämättä haluavat. Yksinkertaisesti ilmaistuna Momzie on siis kuin äitien oma Tinder. 

Blogin lukijat varmasti ovat havainneet että itselläni lapsia ei ole, ja vaikka en ole tänne vatsakummustani lähikuvaa viime viikkoina laittanutkaan (niin kuin en mistään muustakaan), niin voin vakuuttaa että vauvaa ei ole juuri nyt tulossakaan. Paljon olen saanut aiheeseen liittyviä kyselyitä ja melkeinpä suoria onnittelujakin perheenlisäyksestä, mutta taitaapa se tosiaan ollakin aika harvinaista että lapseton nainen kehittää palvelun äideille. :) No miksi minä sitten siihen päädyin kehittämään palvelun nimenomaan äideille? Lyhyesti sanottuna, mielestäni tämä vaan oli niin hyvä idea, että siihen oli pakko tarttua. Lähipiirissäni on kuitenkin useita kotiäitejä, ja heitä läheltä seuraamalla olen tajunnut että äitikavereiden olemassaolo on erittäin tärkeää, mutta samaan aikaan on vähän tuuripeliä, onko niitä. Osalle ehkä sattuu niin hyvin että omassa kaveripiirissä on muitakin samaan aikaan raskaana tai vähintäänkin kotona lasten kanssa. Ja ehkä vielä niin hyvin, että nämä kaverit vielä asuvat jossain lähialueella, saman hiekkalaatikon tai puiston läheisyydessä. Jos näin hyvin ei satu käymään, niin niitä äitiystäviä olisi hyvä jostain hankkia. Me lapsettomat ystävät toki pysytään kuvioissa mukana, kuunnellaan, ihastellaan söpöä jälkikasvua ja sympatiseerataan huonosti nukuttuja öitä, mutta on paljon mitä me ei voida tarjota. Kuten nyt vaikka omaa aikaamme keskellä päivää (ainakaan joka päivä) ja sympatiaa niin paljon tärkeämpää vertaistukea kaikkeen lapsiin ja äitiyteen liittyvissä aiheissa. 

Uuden kaverin löytäminen tässä yhtäkkiä aikuisiällä ei ole kuitenkaan mikään helppo homma. Äitiys ei varsinaisesti ole taikaisku, jonka jälkeen rohkenisi mennä tutustumaan kylmiltään ventovieraisiin ihmisiin missä vaan, koska vaan. Perhekerhot, muskarit ja ryhmäneuvolat ovat hyviä paikkoja etsiä kaveria, mutta niitäkään ei ole joka paikkakunnalla, eikä ne sovi kaikkien aikatauluihin. Erilaiset foorumit ja mammaryhmät Facebookissa on tunnetusti tosi aktiivisia, niistäkin voi onnistua kaverin löytämään. Momzie astui näille kaverinhakumarkkinoille uutena lisänä edellisille. Momziessa tutustumista helpottaa se, että palvelussa kaikki ovat samalla asialla ja yhteyden auetessa molemmat jo tietävät että myös se toinen on halunnut jutella. Äitejä voi selata asettamallaan etäisyydellä (min. 1 km) sekä äidin ja lapsen iän perusteella. Lisäksi etsiä voi myös pelkästään monikkoperheitä (kaksoset, kolmoset jne.). Ennen toukokuun alussa tapahtunutta julkaisua viime hetken jännitys sai välillä epäilemään toimiiko tämä idea ollenkaan, vaikka toki ehdottomasti suurimman osan ajasta olen vankasti uskonut ideaani. Hommahan lähti kuin lähtikin mahtavasti käyntiin heti ensimmäisellä viikolla, ja keikuttiinpa hetki Suomen App Storen latauslistan TOP 10:ssäkin (sitä nyt en ainakaan olisi osannut odottaa). Parasta kuitenkin on se äideiltä tullut palaute. Uusia ystäviä on löytynyt! Se on vieläkin jotenkin vaikea sisäistää, että minun ideani ja tiimini työn tuloksena tässä maailmassa on edes hitusen vähemmän yksinäisyyttä. <3

Sen lisäksi että minulta puuttuu äitiydestä omakohtainen kokemus, niin tästä alastahan en tiennyt etukäteen yhtikäs mitään. Mulla ei ollut harmainta haisua siitä, mistä pitäisi aloittaa kun haluaa tehdä oman mobiilisovelluksen, mitä se vaatii ja maksaa ja miten kauan siinä menee ja mitä sen jälkeen. Ensimmäinen pari kuukautta vierähti jo sitä opiskellessa ja suunnitelmia hahmotellessa. Koodia en sentään tässä ajassa opetellut kirjoittamaan (enkä sitä opettele jatkossakaan, vaikkakin jo ymmärrän sitä edes vähän), vaan löysin onnekseni mukaan ihan timanttisen tiimin. Koodaamisen sijaan olen itse ollut toimitusjohtaja, käyttöliittymäsuunnittelija, graafinen suunnittelija, ohjelmistotestaaja, markkinointityyppi, asiakaspalvelija, kahvinkeittäjä ja kaikenlaista muuta. :) Tällä hetkellä puuhataan Android-versioita tuon iOS:n rinnalle ja valmistellaan maailman valloitusta. Aika huippua! :) 

10 kommenttia:

 1. Jee, Android-versiota odotellessa! ;) Onnea vielä hienosta launchista! Tuli kyllä monessa mammaryhmässä ja mammablogeissa teidän appi vastaan ja kiva kuulla, että se on ollut hyödyllinen monelle! Kuulosti kyllä heti hyvältä heti kun siitä kuulin! :) Ja siistiä kuulla, ettet tiennyt alasta mitään ja uskalsit silti lähteä toteuttamaan omaa ideaa!! Mahtava juttu! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noniin, android on tulossa! :) Kiitos! :) Se on kanssa mahtavaa että ollaan oltu hyvin esillä mammaryhmissäkin - se ei ole nimittäin meistä lähtöistä, vaan äidit itse ovat levittäneet sanaa :) Tää on ollut kyllä siistein työprojekti ikinä, ja tuntui alusta asti niin oikealta että erityistä rohkeutta en tuntenut edes tarvitsevani. :)

   Poista
 2. Todella inspiroiva tää sun kertomus!! Rohkeasti vaan kohti tuntematonta, ihan mahtavaa!! Mä toivotan paljon tsemppiä ja menestystä, ja jos joskus olen kohderyhmää (kuhan mulle vauva ja sovellukselle android-versio) ni lupaan tulla käyttäjäksi! :) Idea on mainio ja se on usein se vaikein.. Nimen lisäksi ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla! :) Tuntematonta kohti on hauska ja jännittävä ja tottakai välillä vähän stressaavakin mennä, mutta silloin ei auta kun pitää pää kylmänä :) Hyvä että meillä on jo tulevaisuudenkin käyttäjiä reservissä! :D Kiitos paljon tsempeistä ja tosiaan, nimi oli tässäkin projektissa yksi vaikein tehtävä ;)

   Poista
 3. Kuulostaapa hienolta jutulta! Upeaa, että olet jaksanut nähdä vaivaa, että ideasi on päässyt toteutukseen saakka.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Jonna! :) Mun helmasyntini on että jos kerran sanon ääneen että jotain alan toteuttaa, niin se sitten on tehtävä loppuun asti. :D

   Poista
 4. Huippua! Onnea kovasti hienosta ideasta ja sen toteuttamisesta!

  VastaaPoista
 5. Onpa kivan kuuloinen juttu! Siistiä lukea myös taustastasi, siitä että et hommaan lähtiessäsi tiennyt alasta mitään mutta silti, kun uskoo omaan juttuunsa niin kaikki järjestyy!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti! :) Toivotaan että järjestyy yhtä hienosti myös tästä eteenpäin! :)

   Poista