tiistai 14. huhtikuuta 2015

Mini-Yasso

Otsikko ei viittaa millään tapaa mauttomaan jassoon, josta olen antanut itseni ymmärtää että se tarkoittaa nykyään pyllyä? Ah, kyllä, nyt googletin ja sehän se, vieläpä muhkea sellainen. Sitäkin osastoa toki löytyy, mutta nyt puhun Yassosta, meidän maratonaareiden ihanasta juoksutreenistä!

Tänään oli Lontoossa kevään upeimpia päiviä, ihan pilvetön taivas ja 21 astetta lämmintä. Noin mahtavaa säätä ei voinut heittää hukkaan, joten lähdettiin ihan yhteistuumin lenkille Markuksen kanssa. Se on vielä kohtalaisen harvinaista, koska ollaan melko erilaisia lenkkeilijöitä. Jos saisin valita, töpöttelisin aina hitaita peruskestävyyslenkkejä omalla mukavuusalueellani. Markus sen sijaan ei vapaasti valitessaan ikinä juoksisi pelkkää peekoota, vaan aina joko täysiä tai edes kovaa. Tokihan meillä on periaatteessa vapaus valita, mutta koska ollaan nyt molemmat menossa Helsinki Half Maratonille kesäkuun alussa, niin pyritään valmistautumaan edes jotenkin järkevästi, mikä taas tarkoittaa että molempia treenejä pitäisi muistaa ja jaksaa tehdä. 

Koska tänään liikuttiin siellä Markuksen suosimassa tyylissä, hän sai päättää suunnan. Sovittiin että juostaan lämmittelyksi Paddingtonin urheilukentälle (1,9km), otetaan siellä 3 x 800m vedot 400 m palautuksilla ja sieltä takaisin kotiin. Oikeasti tuo 3 x vedot on Yassoksi todella tynkä, mutta me oltiin vähän niinkuin lounastunnin puitteissa liikkeellä, ja enempään ei ollut nyt aikaa. Parempi tälläinen mini-Yassokin kuin ei mitään!

Kun ensimmäisen kerran kuulin Yasso-treenistä viime keväänä maratonkoulussa, suhtauduin siihen jokseenkin pelonsekaisin tuntein. Taisinkin silloin päästä pälkähästä muistaakseni penikkataudista johtuvan pakkolevon takia. Syksyllä tarjoutui onneksi uusi tilaisuus tätä päästä porukassa koittamaan, ja yllättäen tykästyinkin tähän treeniin (siis sen verran kuin voin VK treeneihin tykästyä). Juoksuradalla on myös helppoa treenata eritasoisessa seurassa, kun kaikki voi mennä sitä omaa tahtia eikä silti jää porukasta. Mekään ei suinkaan vierekkäin sillä radalla porhallettu, vaan Markus meni kyllä ihan omia menojaan. 

Sieltä tullaan!

Huhhuijakkaa
Ja taas mennään!

Hommahan siis Yassoissa toimii niin, että tehdään noita 800 m vetoja 400 m palautuksilla yhteensä kymmenen vetoa, ja 800m aikojen keskiarvo minuuteissa ja sekunneissa kääntyisi suoraan ennustukseksi maratonin loppuajaksi tunneissa ja minuuteissa. Esimerkiksi kun minä nakutin kaksi ensimmäistä 800m aikaan 4 min 44 s ja viimeisellä 4 min 52 s ja jos olisin samaan tahtiin jaksanut vielä 7 seuraavaa samanlaista vetoa, voisin ennustaa maratonin loppuajaksi noin 4h 47 min. Tuon paikkansa pitävyydestä voidaan olla montaa mieltä ja googlailun perusteella ollaankin, toiset pitävät sitä hyvinkin tarkkana ja toisilla löytyy vankatkin perusteet miksei tuo ole luotettava ollenkaan. Varmaan toisilla toimii ja toisilla ei. En suoraan sanottuna itsekään usko että tuo omalla kohdallani paikkaansa pitää - tai no pitäisi ensin kokeilla joskus ne täydet kymmenen vetoa, ja katsoa miltä ennuste näyttää. Joka tapauksessa itse tykkään kuitenkin sen selkeästä ja helposti muistettavasta kaavasta ja standardoiduista määristä, joista on helppo seurata omaa kehitystään. 

Täydet kymmenen vetoa on jo todella kova treeni, mutta sitä kohti voi myös vähitellen edetä ja seurata miten 800 m ajat kuukausien varrella kehittyy. Kovempi tyyppi toki tekee heti kätelyssä täyden setin ja toistaa saman joka kerta, ja seuraa sitten esimerkiksi kerran kuukaudessa mihin suuntaan tulokset on sen perusteella etenemässä. Minäpä voisinkin ottaa tavoitteeksi lähteä noususuhdanteisesti noita Yasso-treenejä nyt tekemään - siis seuraavalla kerralla 4 tai 5 vetoa, sitten 6, 7, 8 jne. Sounds like a plan!Loppumatkasta mua meinasi lakata huvittamasta koko juoksu, joten onneksi oli personal tsemppari mukana. Yritin kyllä hänet hätyytellä edeltä käsin kotia, mutta ei vaan auttanut kuin juosta vaikka ei olisi huvittanut!

Tiistain treeni: 
Juoksu 59min 30s (7,32 km)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti