torstai 11. helmikuuta 2016

Torstain arkiruoka: Teriyakilohi ja paahdetut porkkanat

Tämä ruoka on mainio vaihtoehto "tavalliselle" uunilohelle. Tämän suhteen olin ensin innoissani, sitten ohjetta seuratessani ja kastikkeen tehtyäni varma ettei tämä voi olla hyvää. :D Tuohon teriyaki-marinadiin tuli ohjeen mukaan jotenkin epäilyttävän paljon etikkaa ja tuoksu oli raakana sen mukainen - olin jo varkuuttunut että eihän se muulta tule maistumaankaan. Mutta mitä vielä, tosi herkullista tuli! Ja tuoksukin muuttui erittäin hyväksi jo pian uuniin laiton jälkeen. :) 

Tämä on oikeasti todella nopea ruoka, jossa isoin ja ainut vaiva on tuon teriyaki-kastikkeen valmistaminen - eikä nyt kovin suuri vaiva ole siis sekään. Jos olisin jossain kodin ulkopuolella töissä käyvä henkilö, niin laittaisin marinadit hautumaan jo edellisenä iltana, niin ei tarttisi illalla töitten jälkeen kun pistää uunin päälle ja reilun vartin päästä istua pöytään. Mutta koska olen kotona töissä oleva henkilö, heitin marinadit suunnilleen kolme tuntia ennen ruokailua lohen kanssa hautumaan jääkaappiin. :)

Lohen kaveriksi tein riisin sijaan paahdettuja porkkanoita, jotka on myös mun keittiön uutuuksia. Nämä on kanssa niin helppoja ettei tästä paljon helpommaksi voi muuttua. Ja hyviä! Tosin, kyllä se riisikin olisi tähän mainiosti sopinut tai sitten ihan pelkkä salaatti.



TERIYAKI-LOHI

Pala kirjo- tai merilohta (koko syöjien mukaan, n. 150g per henkilö)

Kastike:

Pala inkivääriä (itse laitoin semmosen ison peukalonpään kokoisen)
2 valkosipulin kynttä
1/2 dl soijakastiketta
4 rkl riisiviinietikkaa
2 rkl seesamiöljyä
1/2 dl vettä
2 rkl kookospalmu- tai fariinisokeria
ripaus suolaa
pippuria

Koristeluun halutessaan:

punasipulisiivuja, limettiä, chiliä, tuoretta korianteria

1) Hienonna valkosipuli, raasta inkivääri. Sekoita sitten kaikki kastikkeen ainekset keskenään.

2) Aseta lohi reunalliseen uunivuokaan ja kaada kastike lohen päälle. Anna marinoitua jonkin aikaa.

3) Lämmitä uuni 150 asteeseen ja paista lohta noin 15 minuuttia tai kunnes se kypsyy meheväksi. Ei missään nimessä kuitenkaan ylikypsäksi asti! Lopuksi voit halutessasi koristella korianterilla, chilillä, limellä ja punasipulin siivuilla (mutta ehkä et jaksa sitä arkena tehdä, ellet ota blogiin kuvia) :)

Tarjoile riisin, salaatin tai vaikkapa näitten paahdettujen porkkanoiden kanssa:

PAAHDETUT PORKKANAT

500 g porkkanoita (tai sen verran kun tarvii :))
n. 1 rkl oliiviöljyä
ripaus suolaa
mustapippuria
n. 1-2 rkl pinjansiemeniä
n. 1 rkl hunajaa
(100 g vuohenjuustoa)

1) Pese porkkanat puhtaiksi ja halkaise ne. (Tai mene yhtä matalalta aidasta kun minä ja osta jo valmiiksi pestyjä ja pilkottuja porkkanoita :D)

2) Levitä porkkanat leivinpaperille uunipellille tai matalaan vuokaan. Pirskota päälle oliiviöljyä ja mausta suolalla, pippurilla ja hunajalla (olen testannut myös ilman hunajaa, toimii sekin).

3) Paahda porkkanoita uunissa 225-asteessa keskitasolla noin viisi minuuttia. Heitä sen jälkeen sekaan pinjansiemenet ja jos haluat, niin myös vuohenjuustoa*! Jatka paistamista vielä noin 3-5 minuuttia. Tarjoile heti.

*Meillä ei tuo toinen ruokailija ole oikein vuohenjuuston ystävä, niin itse en nyt sitä sitten lisännyt (=sitä ei siis ollut jääkaapissa, muuten olisin omalle puolelle heittänytkin) mutta kuulostaa hyvältä!

4 kommenttia:

  1. Nam :) yks suosikki kans! Noi aasialaiset maut vetää puoleensa :)!! Teriyaki-kastike sopii loistavasti lohen kanssa :)!! Nami nami!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nam nimenomaan! :)

      Joo aasialaiset maut on kyllä hyviä! En oo jotenkin ennen tajunnut että niissä voi kotikeittiössäkin onnistua :D Onneksi nyt tajusin! Kaupasta lähti just kiinalainen viismauste matkaan eli lisää on tiedossa meidän keittiössä aasialaiskokeiluja :)

      Poista
  2. Meillä muu perhe arvostaa lohta hyvin perinteisessä, paistetussa muodossa, ja varmaan saisin osakseni silmien pyörittelyä, jos ehdottaisin perinteiden rikkomista uudella reseptillä. :) Mutta paahdettuja porkkanoita täytyy kokeilla. Hiljattain oli eräässä tilaisuudessa tarjolla (ilmeisesti paahdettuja) porkkanoita, jotka olivat todella hyviä. Puhuin, että pitäisi etsiä sopiva resepti kokeiluun, mutta tässähän nyt on yksi vaihtoehto tarjolla ihan ilman etsimistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo semmosta se välillä on jo tässä meidän kahden hengen ruokataloudessakin, että välillä saa neuvotella uusien kokeilujen äärellä :D Mutta tämän ruuan kanssa oltiin molemmat sitä mieltä että oli mukavaa uutta makua tuohon perinteiseen verrattuna!

      Noihin paahdettuihin porkkanoihin oli myös paljon netissä pyörivä ohje, jossa ei laitettu hunajaa ja pinjansiemeniä, vaan pelkästään oliiviöljyä, rosmariinia, suolaa ja pippuria. Sitä ehkä kannattaa kokeilla myös, tai riippuu mistä tykkää! :)

      Poista