torstai 10. joulukuuta 2015

Mistä on hyvät PT:t tehty?

Personal trainereita on nykyään vähän joka oksalla ja hyvä niin. Se tarkoittaa vaan sitä, että ihmiset ovat kiinnostuneita terveydestään ja valmiita ostamaan palveluita sen edistämiseksi! Omaan hyvinvointiin sijoittaminen on kuin laittaisi rahaa pankkiin :) Nykyään tosiaan varmasti löytyy jokaiselle jotakin, se omanlainen PT. 

Käsittääkseni Personal Traineriksi saa tällä hetkellä itseään nimittää kuka tahansa, riippumatta liikunnallisesta taustasta tai koulutuksesta - se ei siis ole mitenkään suojattu nimike. Uskoisin kuitenkin että ainakin Suomessa PT:t ovat pääosin vähintäänkin sekä itse ainakin jonkin verran liikunnallisia että käyneet jonkin tarjolla olevan koulutuksen tähän ammattiin. Eiköhän jo markkinatalous ohjaa tähän suuntaan tai ainakin ihmettelisin jos PT:n ammatissa voi joku täysin epäasiantuntija menestyä. Mutta koska tätä palvelua tehdään ihmiseltä ihmiselle ja kaikki me ollaan erilaisia eikä ihan ilmaisesta lystistäkään ole kyse, niin kyllä siinä vähän kannattaa miettiä keneltä näitä palveluita hankkii ja mitä siltä itse haluaa.

Itse olen aikoinani aloittanut salitreenin kolmen kerran PT-paketin avulla ja sanoisin että se on ollut jopa käänteentekevä paketti koko treenihistoriassani - ei todellakaan mikään turha palvelu siis! Myöhemmin ostin samalta PT:ltä vielä uuden paketin, saadakseni uudenlaisen saliohjelman, oppiakseni lisää liikkeitä joita voin itsekseni treenata salilla ja treenatakseni ensimmäiselle puolimaratonille siinä saman ohjelman avulla. Sen jälkeen olen saanut ja käyttänyt kolmen kerran PT-paketin kaupanpäällisinä salille liittyessäni. Nyt sain ja käytin yhden PT-kerran ilmaiseksi jälleen salille liittyessäni. Lisäksi lasken PT-palveluksi myös Tuukan maratonkoulun, joka oli 10 kk kestävä henkilökohtainen ohjaus yhteis(pienryhmä)treeneillä höystettynä - ei siis ihan varsinainen PT-palvelu mutta hyvin lähellä.  
  
Mulla on jo jonkin verran siis kokemusta asiakkaan näkövinkkelistä minkälaista tarjontaa on PT-markkinoilla ja sen perusteella myös osaan jo sanoa mikä tyyli ja tyyppi itselle sopii. Eilinen PT-sessio herätti paljon ajatuksia mitä minä odotan Personal Trainerilta ja minkälainen PT on hyvä - tein siitä ihan listan. Seuraavat kohdat ovat omia henkilökohtaisia mielipiteitäni, eivätkä välttämättä sovi sellaisenaan kaikille, mutta suosittelen kyllä miettimään mitä itse PT:ltä odottaa jos sellaista harkitsee hankkivansa. 
 

Tuukka yltää mun standardeihin :)

  
1) PT:n pitää olla ainakin vähän parempi, osaavampi, vahvempi ja nopeampi kuin minä. Jollain se auktoriteetti on ansaittava. Ei todellakaan tarvi olla olympiavoittaja tai sellaisen valmentaja - riittää että on edes vähän parempi kuin minä itse. Itse liikun myös sillä tasolla, että tämän kohdan täyttäminen ei pitäisi olla liikunta-alan ammattilaiselle homma eikä mikään.
2) PT:n pitää olla ainakin jollain tavalla samoihin asioihin suuntautunut kuin minä. Omassa tapauksessani siis puhutaan mielellään henkilöstä joka on itsekin vähintään kokeillut joskus puolimaratonia (mielellään kokonaista) ja tietää muutenkin kestävyyslajeista ja etenkin sitä tukevasta voimatreenistä. Arvostan kyllä ketä tahansa "kovaa tekijää" ja uskon että kaikilla voisi olla minulle jotain annettavaa, mutta kun nyt kerran harvemmin on sellaista luksusta että voit palkata kymmenen eri tyyppiä antamaan kivasti vähän uutta näkökulmaa, niin parasta että sillä yhdellä ainoalla on myös eniten annettavaa.
 
3) PT:n pitää jollain tavalla saada mut ylittämään itseni. Siitähän sille maksetaan! ;) Tämä voi tarkoittaa käytännössä esimerkiksi sitä että kun tehdään liikesarjoja, niin niitä viimeisiä toistoja PT saa musta irti vielä useita vaikka olisin itse lopettanut jo viisi toistoa sitten. Tai esimerkiksi saa mut juoksemaan pidemmälle tai kovempaa kuin olisin uskonut tai edes itse yrittänyt. Tämän tavoitteen saavuttamiseen on useita keinoja (hyvän tai pahan kautta), mutta se joka tapauksessa vaatii PT:n ammattitaitoa sen verran että näkee koska liikutaan oikeasti äärirajoilla. PT:n pitää osata vaatia tarpeeksi - ei liikaa eikä liian vähän. 

4) PT:llä pitää olla paljon tietoa. Itsekin luen aika paljon kaikenlaista terveyteen ja hyvinvointiin liittyvää, joten saatan olla välillä vähän haastavakin asiakas kysymyksieni kanssa. Ihmisen kehoon liittyen kun on faktojen lisäksi paljon monenlaisia subjektiivisia kokemuksia, voimakkaita mielipiteitä, hyvin erilaisia tutkimustuloksia ja sitten ihan sellaista naistenlehti-hölynpölyä joka totena esitetään. En oleta että PT:llä olisi absoluuttinen totuus olemassa kaikkeen (jos hän näin väittää niin sitten kyllä hälytyskellot alkaa soimaan) mutta odotan kysymyksilleni vastineeksi kattavaa keskustelua ja pohdintaa, jotka osoittavat että asioihin on perehdytty. Parhaimmillaan PT:llä on myös omakohtaisia näkökantoja, jotka perustuvat hänen oman itsen lisäksi myös muihin asiakkaisiin tai muuten omiin verkostoihin - tämä taas linkittyy takaisin kohtaan 2 koska silloin todennäköisimmin liikumme samojen kysymysten äärellä.

5) PT:n pitää kuunnella ja ymmärtää että mitä minä haluan ja tavoittelen. Toiseksi viimeisenä mutta ei tosiaankaan vähäisimpänä! Vaikka itse PT olisi erikoistunut maksimaaliseen lihasten kasvatukseen, niin hänen pitää ymmärtää että jos minun tavoitteet on kestävyysurheilussa ja sitä tukevassa voimaharjoittelussa, niin nämä ovat eri asioita, eikä minun tavoitteekseni muutu maksimaalinen lihastenkasvatus vaikka hän olisi siitä kuinka innoissaan (siksi jälleen myös kohta 2 - ollaan innostuneita samoista jutuista). Sinänsä yksinkertainen juttu, mutta ei ollenkaan itsestäänselvyys. 

6) Henkilökemiat täytyy synkata. En tiedä onko joku tästä eri mieltä, mutta itse ainakin pidän erittäin tärkeänä myös sitä että juttu luistaa (siis silloin kun ei mennä sykkeet korvissa) eikä PT:lle tarvi esittää mitään mitä ei itse ole. Jos palkkaat kalliilla rahalla itsellesi personal trainerin, niin kyllä hänen on oltava sellainen ihminen jota ihan mielellään tapaa.  

Tältä näyttää se itsensä ylittäminen.

  
Jos mun eilinen PT-sessio kirvoitti tälläisen ajatusketjun, niin arvata saattaa että joko se oli tosi hyvä tai tosi huono. Valitettavasti joudun toteamaan että jälkimmäinen oli kyseessä. 
Kyseessä oli pelkkä tutustumiskäynti, joten en odottanut paljoa enkä tiennyt kyseisestä PT:stä etukäteen yhtään mitään - en edes nimeä. No, tämä kyseinen PT oli sellainen mua nuorempi nainen, joka oli aloittanut työt tuolla salilla vasta juuri maanantaina. Oikein mukava nainen kyllä, mutta voi ei, ei ollenkaan täyttänyt vaatimuksiani.

1) Fyysisesti heikompi kuin minä (mitattuna ainakin käsipainoissa) ja juossutkin eläissään vain max 10 km.
2) Oli erikoistunut nyrkkeilyyn, mikä sinänsä kyllä kuulostaa ihan hauskalta, mutta ei just nyt osu mun lajeihin.
3) Antoi liian pienet painot mun käyttöön (liittynee kohtaan 1), kehui valtavasti jo ennenkuin olin mitenkään poikki. "One more you can do it!" kun minä oon että eihän tässä oo edes hiki vielä. En ylittänyt vaan ennemminkin alitin itseni. 
4) Apua tämä oli pahin. Sanoi että jos haluan vatsamakkaroista eroon (ei tosin osoittanut mun makkaroita vaan omia olemattomiaan), niin täytyy pitää keskivartalo tiukkana joka liikkeessä. Se pitää kyllä pitää tiukkana - totta - mutta ihan muista syistä! Kyllä ne vatsamakkarat tulee tai menee sen mukaan mitä syö - se on sitten eri asia mitä niitten alla kehittyy. Lisäksi hän sanoi myös että itse tekee salilla aina tosi pienillä painoilla, koska ei halua isoja lihaksia, koska ei halua muuttua miehiseksi. Aaarghh tää on yks mun all-time-inhokki klisee!! Naiset, ei ne miehiset lihakset sieltä yhtäkkiä pompahda esiin vaikka vähän isommilla painoilla huhkisikin. Suosittelen kokeilemaan! Pelottavaa että tuollaista kuulee "ammattilaisen" suusta. 
5) No tämä sentään toimi! Olin listannut mitä tunnilta haluan ja suunnilleen ne kaikki sain. 
6) Kuten sanottua niin oikein mukava nainen kyllä oli kyseessä, mutta etenkin koska kohta 4 meni niin pahasti metsään niin ei tästäkään ihan täysiä pisteitä voi antaa. Ei vaan voi. 

No, ei tosiaan mennyt rahat hukkaan, koska rahaa en tästä maksanut ja kuten sanottua niin ne jutut käytiin läpi mitä olin toivonutkin. Salilla olevaan TRX-alueeseen en ole nimittäin omin päin uskaltautunut, mutta nyt mentiin sinne ja opinkin uusia liikkeitä TRX:lle. Lisäksi salilta löytyvät wattbiket ovat houkutelleet mua jo pitkään, mutta niitäkään en ole omin päin uskaltautunut kokeilemaan. Tämä mun PT luuli niitä tavallisiksi spinning-pyöriksi ja ihmetteli miksi toistuvasti kutsun niitä wattbikeiksi. Heh :) Onneksi sentään siinä myönsi tietämättömyytensä ja hankki siihen opastuksen kokeneemmalta kollegaltaan... Sepäs olikin mielenkiintoinen vehje ja saatatte kuulla siitä myöhemmin lisää! :)
6 kommenttia:

 1. Olipa se kokemus :) Kyllä naiset saa tehdä isoilla painoilla että saa voimaa! Isoja lihaksia ei näy ellei näe valtavasti vaivaa ja pudota rasvaprosenttia minimiin. Tuskinpa ne lihakset sittenkään liian isot olisivat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri näin! Sustakin Soile tulisi muuten tosi hyvä PT tuolla sun kokemuksen, tiedon ja positiivisuuden määrällä! Ootko koskaan harkinnut uran vaihdosta? ;)

   Poista
  2. Voi kiitos Hanna, niin ihana kommentti :) Tietoa ja taitoa puuttuu valtavasti mutta ihmisten auttaminen on kyllä sydäntä lähellä. Toivoisin, että kaikki löytäisivät liikunnan ilon. Mä oon triathlonvalmentajakoulutuksessa ja se on kyllä niin mielenkiintoista. Se vaan, että mitä enemmän opettelee, sitä paremmin tajuaa kuinka vähän osaa... :D

   Poista
  3. No niin, olin siis ihan oikeilla jäljillä! Ja niinhän se aina taitaa mennä vähän joka asian kanssa että kun oppii niin tajuaa koko ajan miten vähän osaa :) Ei kaikkea voi tietää! Jos tarvit koeasiakkaita niin ota yhteyttä! ;)

   Poista
 2. Pyysikö PT / sali palautetta sessiostanne? Ehkäpä ohjaajastasi tulee ajan kuluessa ja lisää opittuaan mainiokin PT, mutta kokemuksesi perusteella arvelen että siihen menee kyllä rutkasti aikaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei pyytänyt mikään taho palautetta, enkä sitten näin henkilökohtaisesta työstä osaa negatiivista palautetta antaakaan (etenkään maassa jossa ei koskaan sanota ei - eikä mitään negatiivista suoraan muutenkaan). Kyllä hänestä ainesta voisi alalle olla, mutta kyllä minä pistäisin hänet vielä johonkin varsinaiseen kouluun. Ajan saatossakin varmaan jotkin asiat paranee mutta tietoa ainakin pitäisi jostain kartuttaa lisää, siis muualta kuin naistenlehdistä :)

   Poista