tiistai 5. tammikuuta 2016

Tammikuun ekat

Toivottavasti kaikilla on lähtenyt vuosi käyntiin mukavasti! :) Itse vaihdoin vuotta melko rauhallisesti mutta kuitenkin perinteisesti skumpan kera. Vaikka Lontoossa olikin aivan mielettömät ilotulitukset, niin niitä en paikan päälle mennyt katsomaan - varsinaisille katselupaikoille olisi käsittääkseni pitänyt ostaa liput jo aikoja sitten (siis ulos, aidatulle alueelle) eikä tuo ulkona tuntikaupalla seisoskelu tungoksen keskellä tunnu nykyään niin houkuttelevalta että olisimme siihen touhuun lähteneet. Tällä kertaa oltiin siis ihan vaan kotona ja puolen yön lähestyessä siirryttiin lähipubiin, jossa päästiin screeniltä seuraamaan niitä parin kilometrin päässä tapahtuvia ilotulituksia. Ja laskettiinpa ihan ääneen koko pubin voimin viimeiset sekunnit vuodelle 2015, eli ihan juhlavasti se vuosi vaihtui kuitenkin! :)  

Suomessa näyttäisi olevan mahtavat pakkassäät meneillään! Tuntuu että yhtäkkiä koko Suomi on lähteny luistelemaan tai ainakin mun somepiirit, vähän olen kateellisena niitä kuvia katsonut. Sekin on aivan hullua että minä jotenkin nyt kadehdin tuota luistelua, koska en sitä nyt ole aiempinakaan vuosina mitenkään usein harrastanut ja sitä paitsi mun muistaakseni mun jalat puutuu aina luistimissa. Kun oikein pinnistelen muistia niin olisinkohan viimeisen kymmenen vuoden aikana pari kertaa edes ollut luistimet jalassa? Siinäkin saattaa olla pari kertaa liioittelua. :D Nyt kuitenkin retkiluistelu tai muuten vaan peilikirkkaalla järvenjäällä luistelu kuulostaa yhtäkkiä ihan parhaalta jutulta - ja sitä en ole koskaan päässyt kokeilemaan (kuulostaa se myös vähän pelottavalta kun pitäisi tuntea kaikki virtauskohdat jossa on ohuempaa jäätä, mutta eikös niitä valmiiksi merkittyjä reittejäkin ole). No, ehkä minäkin vielä joskus pääsen sitäkin kokeilemaan ja ainahan se on hyvä kun on jotain mitä odottaa! :) Täällä Lontoossa luistelut ei jokseenkin ihan kauheasti kiinnosta. Jos haaveilee aukeasta järven jäästä ja ylipäätään on tottunut siihen että saa omalla porukalla koko kaukalon käyttöön (niinkuin useimmiten lapsena) niin ei yhtäkkiä huvita jakaa sitä samankokoista kaukaloa miljoonan turistin kanssa, huonot turistiluistimet jalassa. Siinä menee jo koko idea luistelun kivoudesta sivuraiteelle.

Nyt kun ollaan jo näin pitkällä vuotta, niin toki treenitkin olen jo ehtinyt korkkaamaan. Lontoossa on koko viikonloppu "nautittu" kaatosateesta, eikä mittari juuri ole +10 asteen alapuolelle mennyt. Eilen suuntasinkin suosiolla sisätiloihin salille. Poljin reilut 40 min wattbikella, tehden ensin 15 min alkulämmittelyt ja sitten 20 min "FTP testin". Heittomerkit siksi että ko. testi pitäisi tehdä tasavauhtisesti ja maksimaalisesti, niin että puolivälissä jo kuvittelee ettei selviä loppuun. Ihan hirvittävän vaikea tuollaista etukäteen arvioida että minkälaiset vastukset sitä nyt sitten laittaisi että kuitenkin tasaisesti jaksaa loppuun asti! Jälkikäteen arvioisin että hieman liian vähän oli vastusta mulla, vaikka viimeiset 5 minuuttia menikin irvistellen. Ei se kuitenkaan niiiin rankkaa ollut. Lopuksi sitten vielä kevyempää rullausta reilut 5 min ja pikaisen kenkien vaihdon jälkeen vielä pari kilsaa juoksumatolla. 
  
Wattbikella tulee hiki. Oon vähän yrittänyt perehtyä tuohon wattbiken sielunelämään ja aikomukseni on vielä kirjoittaa siitä oman postauksensa tyyliin mitä, miksi, milloin - ihan vaan jo sen takia että itsekin ymmärtäisin asiasta sen jälkeen enemmän. Sen postauksen yhteydessä vaikka tuosta testistäkin sitten enemmän. Tässä perehtymisen ohella ennen eilistä treeniä huomasin että voin ladata puhelimeen sovelluksen, joka kerää kaiken datan ja jolla voin jopa kauko-ohjatusti käynnistää treenin pyörästä ja tehdä mm. väliaikakierroksia. Appi näyttikin paljon paremmalta kuin itse pyörän hyvin alkeellinen näyttö. Olin koko treenin tohkeissani että mitä kaikkea dataa saan nyt ihan kotiin asti ja pääsen sitä pyörittelemään sitten koneella ja seuraamaan miten tehot edistyy talven mittaan. Tallensin harjoituksen ja siirryin juoksumatolle. Kunnes sitten kotona huomasin että mitään dataa ei olekaan tallentunut mihinkään!! Tuo sovellus on melko alkeellinen eikä se näköjään itsessään tallenna mitään, vaan toimii vaan tiedonsiirtäjänä nettiin. Meidän salilla kun ei ole nettiä (kellariin ei verkkosignaalit pääse läpi joten ei ole siis mobiilinettiäkään) niin se kaikki data vaan sitten jäi latautumatta mihinkään. Äh. Ja niinkun minä sen datan eteen tein töitä!! Elättelen vielä toivoa että tilanne olisi korjattavissa, koska pyörään itseensä kaikki treenit kyllä tallentuvat. Katsotaan miten käy. 

Tänään olinkin tohkeissani lähdössä lenkille, mutta ennen kuin sinne kerkesin lähteä niin jostain päivän aikana ehti kehkeytä kokoajan voimistuva alaselkäkipu. Luulen että se johtuu epäergonimisista työasennoistani tai sitten olen nukkunut jotenkin kierossa. Yhtä kaikki, lenkille lähdöstä ei tullut mitään. En kuitenkaan ihan toimettomaksikaan halunnut jäädä - ja tuntui että selkä senkun jäykistyy pelkästä paikallaan olosta - niinpä ajattelin mikä sille tekisi hyvää. No jooga tottakai! 

Minähän en ole siis ikinä elämässäni joogannut, mutta pieniä tiedonmurusia siitä mulla kuitenkin etukäteen oli. Hyvin pieniä. :D Selkäjumin parantajana mielleyhtymä joogaan oli kuitenkin aika selkeä. Menin yoogaian sivuille (mistä muut ovat blogeissa ja somessa ja ties missä puhuneet jo varmaan pari vuotta) ja loin tunnukset. Kaikki käyttäjät saavat ilmaisen kokeiluviikon, joten kynnys kokeilla ei ole kovinkaan suuri kunhan sen vaan saa aikaiseksi.  Yoogaiahan on joogan nettisovellus, jossa voi joko ottaa suoran virtuaalitunnin (jossa käsittääkseni ohjaaja näkee nettikameran välityksellä mitä minä teen täällä kotona) tai sitten valita vain tallenteen, joka on tuollaisesta virtuaalitunnista tallennettu joskus aiemmin. Näin ensikertalaisena tallenne oli huomattavasti matalamman kynnyksen juttu, enkä edes katsonut livetuntien tarjontaa. Sitten olikin enää se ongelma että tallenteita oli tarjolla pelkästään suomeksi 150 kpl, eikä mulla ole hajuakaan eri joogalajien eroista. 
  


Jännän - eli Yoogaian - äärellä! 

Elisa onneksi tietää joogasta ainakin paljon enemmän kuin minä ja hänen vinkkinsä oli tähän tilanteeseen valita jotain flow-tyyppistä. Elisan ja sen perusteella minkä tunnin kuvauksessa sanottiin tunnin soveltuvan myös aloittelijalle, ensimmäiseksi joogakseni ikinä valikoitui Yin & Yang jooga. "Tunti on yhdistelmä helppoa dynaamista Yang tyylistä flow joogaa, sekä syvävenyttävää, meditatiivista Yin joogaa." Ihan kiva kokemus! Oon ollut ehkä vähän turhan ennakkoluuloinen tämän joogatouhun kanssa, sillä monet liikkeistähän oli juuri sellaisia mitä tälläisten juoksijoidenkin/triathleettienkin pitäisi säännöllisesti muistaa tehdä. Kehonhuoltoa mutta myös syvien tukilihasten vahvistamista. Luulenpa että kokeilen jotain joogaa vielä toistekin! Selkäkin tuntui monista venytyksistä tykkäävän, jotkut liikkeet selvästi taas ei ihan onnistuneet juurikin selän takia. Mutta ihan lämminhän siinä tuli! 

Minähän tietysti olisin toivonut että 50 minuuttia joogaa olisi saanut koko kropan selkineen kaikkineen toimimaan jälleen kuin rasvattu, mutta kylläpä se nyt edelleen kipuilee. Hmh. Seuraavaksi suuntaan toiveeni siis että yön aikana kokisin täydellisen vetreytymisen. 

Joogaa pitäisikin olla tarjolla kotilattian lisäksi pikapuoliin myös palmujen katveessa Thaimaan aamuauringon alla. En tiedä ehdinkö päivittämään tässä ennen reissua enää mitään tänne blogiin, joten mainittakoon se nyt :) Torstaina lähdemme siis kohti lämpöisempiä astelukuja ja aurinkoisempia päiviä, kun suuntaamme nokkamme Malesiaan ja Thaimaahan. Thaimaan kohteessamme ainakin nettisivujen mukaan olisi tarjolla siis joka aamu joogaa. Ajatuksen tasolla se ainakin houkuttelee, mutta en ota nyt mitään paineita loma-ohjelmasta. Menen sinne sitten jos siltä tuntuu :) En myöskään ota paineita tämän blogin päivittämisen kanssa, joten radiohiljaisuutta saattaa olla luvassa ihan tammikuun lopulle saakka. Mutta siihenhän te lukijat olettekin tässä blogissa jo tottuneet ;)

Jos en nyt ensi yönä niin viimeistään ennen torstaita siis agendalla on saada tämä selkä kuriin, ei nimittäin houkuttele pitkät lennot samassa asennossa jos jo ensihetkestä asti jumittaa. Joogaa ja ice poweria alkulääkkeeksi, kertokaa jos on lisää vinkkejä! 

6 kommenttia:

 1. Mulla on pitkillä lennoilla aina mukana sellainen pieni, suorakaiteen mallinen tyyny, jonka laitan alaselän taakse, jos penkki on huono. Ja useinhan se on. Tyynyn ostin joskus lentoasemalta. Se on ilmeisesti vaahtomuovia, minkä lisäksi siihen voi halutessaan puhaltaa jonkin verran ilmaa. Hyvää reissua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyypä pitää mielessä! Mulla ei normaalisti oo ollut sellaiselle tarvetta, mutta nyt saattaa olla kaikki niksit tarpeen... Kiitos! :)

   Poista
 2. Viime sunnuntaina luisteluradalla mietiin, että se on taito, jonka oon opetellu jo varmaan 4-vuotiaana ja jota oon lapsena Tiisten ja Paavolan jäillä (ja ojissa) itseasias harrastanu paljon. Miksi en ole sitä harrastanut viimeiseen 8 vuoteen? Se oli kivaa! Ja parempaa kun muistin! Ja mielestäni tos yleisurheilukentän juoksuradalle jäädytetyssä radassa oli enemmän kuntoiluideaa, kun mennä vain pyörimään keskelle pikkuplänttiä (lue:paavolan kenttää) :D

  Ja mitä joogaan tulee, niin ootpa rohkea. Mä en oo vielä uskaltanu :D Viime keväänä kirjauduin Yoogaiaan, mut ikinä en päässy sen pidemmälle kun kokeiluaika päätty :)

  Suositelisin selkään magnesium-suihketta!

  -Marski-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinku monen asian kans käy, niin ei oo vaan sattunu parahillensa? :D Paavolas ei tainnu olla edes kaukalon seiniä jos muistan oikein? Hyvin hatarasti muistelen että olisinko siellä joskus kerran käyny luistelemas, ja sen jälkeen en ku tiistellä oli niin paljon parempi ;) Me ei olla niin paljon ojissa luisteltu, mutta pellolla kylläkin joskus jos on sattunut sellainen kevät että on ollu hyvät jäät. Sielläkin vaan oli usein jotain ylläreitä että ei se kovin sujuvaa retkiluistelua muistuttanu :D

   Joogasta sanon vaan että yksin kotona ja verhot kiinni niin uskaltaa! ;D Mä oon noitten tunnusten kans oikein odottanu tälläistä hetkeä että sitten vasta kun oikiasti oon jo trikoot päällä lattialla niin aloitan sen ilmaisen kokeilun. :)

   Poista
 3. Mun suosikki selkävaivoihin on body balance. Se yhdistää tai-chi:tä (lämmittelyyn), joogaa (tasapainoharjoituksiin ja venytyksiin), pilatesta (syvien keskivartalon pikkulihasten vahvistamiseen) ja loppurentoutukseen. Kaikki vaihtuvan musiikin tahdissa ja yksi tunti viikossa riittää. Pitkällä lennolla tiheä asennon vaihtaminen,
  nilkkojen pyörittely ja kävely tekee hyvää niin selälle kuin verenkierrolle.
  Hyvää matkaa sinne lämpimään!
  Anneli

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu kyllä sitä täytyy kans joskus varmasti kokeilla. :) Eihän se oo muusta kiinni kuin että saisi aikaiseksi ;)

   Kiitos! :)

   Poista