sunnuntai 31. tammikuuta 2016

London Winter Run

Täällä on lomalta palailtu ja nyt suunnilleen jo jetlagistakin päästy yli ja ehditty myös korkata 2016 juoksutapahtumat tänään! Enää siis puuttui se että pääsen bloginkin pariin takaisin, joten täältä pesee! :) 

Tänään ollaan siis reippaina herätty aamulla ja pinkaistu London Winter Run 10 km. Lontoon keskustassa järjestettävät juoksutapahtumat tuntuu menevän täyteen ennenkuin kissaa ehtii sanoa, Lontoon maraton tietysti pahimpana, johon saattaa arvalla päästä sisään jos oikein onnekas on (todennäköisyys lienee jotain 10% luokkaa kun esim. Berliinissä se on melkeinpä 50-50). Niinpä nyt kun silmiin osui 10 km juoksu joka ei ollut vielä loppuunmyyty päätettiin tuossa ennen reissua laittaa ilmoittautumiset sisään. Hinta oli etenkin näin lyhyeksi matkaksi kallis (noin myöhään toki oltiin myös kalleimmassa hintaportaassa) mutta rahat meni hyvään tarkoitukseen - nimittäin syöpätutkimukseen. Tapahtuma oli Cancer Research UK:n järjestämä ja osa heidän winter run sarjaansa. Syöpätutkimus on kyllä asia jota mielellään tukee ja kieltämättä myös jääkarhuhalit maalissa houkutteli osallistumaan. ;) 

Ilmoittautumisten jälkeen tapahtumaan valmistuttiin Malesiassa ja Thaimaassa aurinkotuolissa pötköttelemällä - eli ei valmistauduttu. :D Tällä viikolla sentään ehdin käydä juoksemassa ja muutenkin treenaamassa aika ahkerasti, niin muistui taas mieleen minkäslaista tuo juokseminen onkaan (en myöskään siis mitenkään säästellyt erityisemmin energiaa tätä koitosta varten). Sen verran tässä on kuitenkin uskoa ja luottoa omaan kuntoon että kyllähän sitä nyt yks kymppi menee koska vaan ;) 
Aikatavoitetta kysyttiin ilmoittautumisen yhteydessä parin minuutin tarkkuudella, ja siihen laitoinkin sekä itselleni että myös mukana olleelle Markukselle omaan tasoomme nähden molemmille suht kovat tavoitteet. Sellaiset, että hyvänä päivänä tosissaan pinkomalla oltaisiin molemmat niihin voitu päästä (mulle 1:01-1:04 ja Markukselle 00:49-00:51 järjestäjän tarjoamista vaihtoehdoista). Tosin mainittakoon, että kymppiä en ole juossut kuin viimeksi 2013 naisten kympissä ja kerran nousevavauhtisena VK treeninä keväällä 2014 (se treeni taitaakin olla mun PB kympiltä) - muuten olen saattanut juosta kyllä yli 10 km, mutta silloin ei tietenkään saa selville kuinka kovaa se pelkkä kymppi menisi. Hankala oli siis arvioida, että pystyykö niitä minuutteja sieltä kuinka paljon tikistää, etenkin kun viimeksi olen tainnut yli 10 km juosta lokakuussa maratonilla... 

Ihmetys oli suuri kun lähtöryhmämme ilmoitettiin sähköpostiin, ja olimme molemmat viimeisessä lähtöryhmässä - siis siellä josta yleensä kaikki hitaimmat lähtee. Etenkin sen takia, että nuo tavoiteajat oli noin tarkkaan ensin kysytty. Olisin kuvitellut sen perusteella, että lähtöryhmät jaotellaan todella hifistellysti minuutilleen samaa loppuaikaa juoksevien kanssa tai edes suunnilleen niin. Nettisivuilla sanottiin että lähtöryhmät ovat nopeusjärjestyksessä, mutta ne jotka haluavat juosta yhdessä, lähtevät viimeisessä ryhmässä. Eli kun olin meidät samalla lomakkeella ilmoittanut, niin ilmeisesti olivat tähän johtopäätökseen tulleet. Vähän erikoinen logiikka ehkä? Kai monet nyt juoksee yhdessäkin kovaa ja toisaalta, jos ilmoitan meille tavoiteajat joissa on melkein vartti väliä, niin miten me siihen lopputulemaan yhdessä juoksemalla päästäisiin? 

Normaalistihan en viimeistä lähtöryhmää kummeksu, mutta tällä kertaa tiesin että mukana on myös niitä jotka todennäköisesti kävelevät suurimman osan matkasta. Ruuhkaisa alku oli siis odotettavissa kun kovin erivauhtisia ihmisiä laitetaan samaan sumppuun. Siitä se ajatus sitten viimeistään lähti, että senkun juostaan mekin sitten siellä vain fiiliksen mukaan, niin kovaa kuin siinä porukassa pystyy ja itsestä suht hyvältä tuntuu. Aikatavoitteet hiiteen, hyvin hataria ne oli alunperinkin :) 
Aamu valkeni harmaana ja sateisena koko viikon upeiden aurinkoisten päivien jälkeen. Ei muuta kun goretexia niskaan ja lätsä päähän, sillä siitä selviää. Vaikka kieltämättä se aurinko olisi kyllä kelvannut! Päästiin kätevästi suoraan metrolla omalta lähipysäkiltä lähtöpaikalle, jopa niin kätevästi että oltiin kyllä reilusti ajoissa siellä sateessa odottelemassa omaa lähtövuoroa. "Onneksi" sellaista  massajuoksutapahtumaa ei olekaan, jossa ei aikaansa saisi vessajonoon käytettyä! :D 

Alue oli muuten hienosti organisoitu, mutta lähtöryhmät taisikin lopulta olla vain suuntaa antavia.  Mihin tahansa lähtöryhmään nimittäin olisi voinut hypätä mukaan, ja se olisi jopa tapahtunut hyvin helposti vahingossa kun kaikki juoksijat vaan etenivät massan mukana tietä eteenpäin kohti lähtöviivaa. Markuskin olisi siis aivan hyvin voinut pinkaista jo nopeampien juoksijoiden mukana matkaan. No, me nyt sitten kuitenkin lähdettiin meille osoitetun ryhmän mukana. Ja paljon mukavampihan se tosiaan oli yhdessä lähteä liikkeelle eikä yksin sateessa värjötellä :) 

Alku oli odotetusti ruuhkaisa ja juoksijoita tosiaan oli joka vauhtiin - sellaisia jotka sinkoili ihan rakettina puolelta toiselle etsien tilaa ja avointa väylään pinkoa kaikkia muita huomattavan paljon kovempaa ja niitäkin jotka kävelin jo lähtöviivasta lähtien. Ei se kuitenkaan mikään ihan katastrofi omalta kantilta ollut, vaikka paljon sai pujotella ja ohitella ja etsiä tilaa ekat 2 km, mutta sitten alkoi vähitellen helpottaa. Nuo ekat 2 km meni muutenkin lämmittelyyn, kun kolea sadesää oli aivan kangistanut lihakset, joten eipä siinä mitään. Mun ambit oli sekaisin ku seinäkello, ja näytti vauhdeiksi kaikkea väliltä 7:55 - 9:05 min/km, kun todellisuudessa vauhti tuossa kohtaa oli varmaankin noin 6:30 min/km. Siirryin siis vilkaisemaan vaan aina kelloa kun näin kilometrikyltin ja senkin mukaan vauhti olikin juuri jotain 06:30 min/km luokkaa alussa. 

"Lunta" :)

Näyttääkö tuo lumiukko kenenkään muun mielestä joltain tyyliin Batman-leffan pahikselta? :D 


Reitti oli todella mutkitteleva, mikä oli vähän ärsyttävää, mutta myös ymmärrettävää ajatellen että isoimmat tiet haluttiin varmasti pääosin pitää auki eli meidän piti sitten mutkitella vähän pienemmillä (tiesulut kestivät kuitenkin useita tunteja lähtöryhmistä johtuen). Tässä kympissä oli kyllä se hyvä puoli, että edellinen juoksutapahtuma itsellä kun on ollut maratoni, niin kyllä olikin mukavaa kuinka äkkiä pääsi jo siihen että sai ajatella "1/3 matkasta juostu", ja sitten jo melko äkkiä perään "puolet matkasta takana", jne. Näitä laskeskelen siis aina kun jotain tiettyä matkaa juoksen :) Muuten tämä kympin "raasto" ei kyllä sovi mulle. Tai siis, en vaan tykkää enkä halua raastaa menemään niin maksimisykkeillä kuin näin lyhyt matka pitäisi, joten itseasiassa juoksin tämänkin kympin ihan samalla keskisykkeellä kuin esim. viime kesänä HHM puolimaratonin, jopa yhden pykälän alemmalla itseasiassa. 

Muuten oli kyllä kiva juostaan Lontoon Cityssä :) Eipä ole tullut siellä ennen juostuakaan! Reitti lähti Trafalgar squarelta, mutkitteli Cityssä, kulki Guildhall yardin läpi (itselleni ihan uusi nähtävyys, mutta sen verran kerkesin ihailla että aika hieno oli!) ja kääntyi sitten takaisin mutkitellen paluumatkalla St. Paulin katedraalin ja Somerset Housen ohi. Matkan varrella oli pari "snow zonea" jossa "lumitykit" ampuivat jotain saippuavaahtoa kenties (?) ja naureskelin tälle mielessäni että noniin, kunnon talvijuoksuhan tämä nyt sitten onkin :D Tosin märät lenkkarit ja sukat toi kuitenkin vähän sitä talven tunnelmaa :) 
Alkusuunnittelmista poiketen Markus ei sitten mennytkään omia menojaan vaan päätti hölkkäillä mun kanssa aina 8 km asti ja irtosi sitten ottamaan loppukiriä. Itsekin yritin, mutta ei oikein repivää kiriä tainnut lähteä. :D Seurasin kellosta kilometriaikoja ja 9 km ohitin n. 1:00:20 jolloin loppuajaksi ennustin alittavani vielä 1:07. Kun kello näytti 1:06 ja joitakin sekunteja päälle, näinkin kyltin että 500 m maaliin! What! Viimeisen kilometrin oli pakko olla jotain aivan muuta kuin 1 km, sanoisin että ennemmin 1,4 km. Saman havainnon oli Markus tehnyt loppukirissään ja omalla mittarillaan (joka toimi huomattavasti paremmin kuin mun ambit). Virallisen kellon mukaan kokonaisaikani oli 1:09:43 - eli viimeisen kilometrin (mukavaan alamäkeen vieläpä!) olisin tallustanut yli yhdeksään minuuttiin :D I don't buy it! 

Loppuajalla nyt ei onneksi ollut kovinkaan suurta merkitystä tällä(kään) kertaa ja maalissa odotti ne luvatut jääkarhut ja kauniit mitalit! :) Ennen lähtöä uhosin että jätän "tuhansia" taakseni, ja himpun vajaa pari tuhatta sinne jäikin. Spekulatiivisesti voisi tulkita että lunastin uhoni :D (Puhun siis juoksijoista, en rahasta ;) ). Ihan kiva tapahtuma ja hyvä että tuli lähdettyä! Vaikkakin, yleensä puolet juoksutapahtuman hienoudesta tulee kyllä mielestäni siihen valmistautumisesta - kun pitää oikeasti treenata ja valmistautua ja sitten h-hetken kynnyksellä suunnitella miten kisapäivänä syö aamulla sekä matkan varrella - ja tapahtumapäivä on sitten vain kruunu sille kaikelle. Tästä päivästä oli nyt kaikki tuo alkuvalmistelu jäänyt pois tyylillä tulin-näin-juoksin, joten kokemus ei ollut niin "juhlallinen". :) Kyllä nuo pidemmät matkat taitaa vaan olla enemmän mun juttu!  

Aina kun mä saan mitalin, mä tuuletan. 

Sellainen oli se juoksu, ja I'm back in blogi-business! :) 

8 kommenttia:

 1. Jee, kaima, kivan kun oot taas back in blogi-business ;)! Oonkin odottanut jo! Mukava kertomus kivasta tapahtumasta, jos ei noita lähtöryhmäsekoiluja lasketa! :) Reissu tais mennä kivasti kans?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jee, kiva olla back! :) Kiitti! Reissu meni kivasti, siitä tuloillaan omaa postausta ihan pian myös!

   Poista
 2. Kuulostaapa kivalta tapahtumalta, vaikka mutkiakin matkassa oli - sekä kirjaimellisesti että kuvainnollisesti. :) Huomasin, että Tukholmassa ja Helsingissäkin on Winter run, mutta en tiedä, onko kyseessä sama konsepti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo oli kyllä kiva tapahtuma lumiukkoineen ja jääkarhuineen :) Ja oli siellä siis pingviinejäkin! :D Ei taida olla samaa konseptia, siellä pohjoisessa kun pääsee ihan oikeastikin talvijuoksun tunnelmaan ;) Tosin, mukavia tapahtumia varmasti nuokin! :)

   Poista
 3. Vastaukset
  1. Niinpä! :) Sun kommentit tulee muuten aina tuplana, mistäköhän se johtuu... :o

   Poista
 4. Jeij! Juoksuvuosi startattu siellä:)

  VastaaPoista