torstai 2. heinäkuuta 2015

Miksi uinnissa tulee kauhea nälkä?

Olin tuossa tiistaina hyödyntämässä viimeistä päivää voimassa olevaa salikorttiani salilla ja sen jälkeen (nyt ensimmäistä kertaa) pulahdin treenin jälkeen myös salin uima-altaaseen vartiksi. Noin kymmenen minuutin pulikoinnin jälkeen mulle iski niin kova nälkä, että huh. Se saikin oikein tosissaan pohtimaan, mikä siinä uinnissa on kun sen jälkeen (tai pahimmillaan uinnin aikana) on aina ihan tajuton nälkä. Olen toki tämän ilmiön havainnut aiemminkin. Viime vuonna kun kävin säännöllisesti uimassa tiistaisin, loppuillan kuvio toistui aina samalla kaavalla; sudennälkäisenä kotiin, kaapista jotain helppoa ja nopeaa ja äkkiä ja siitä noin tunnin päästä nukahdin sohvalle. Ja auta armias jos siellä kaapissa ei ollutkaan mitään! (kyllä muuten alkoi olemaan kun kerran tuon virheen teki)

Muissa treeneissä en ole vastaavaa nälkäreaktiota kokenut. Joskus pitkällä pyörälenkillä voi tulla nälkä, juostessa ja salilla ei juuri koskaan ja etenkin juoksun jälkeen muutenkin menee hetki ennen kuin edes haluaa syödä. Miksi siis uinnissa tulee aina niin kamala nälkä?

Googlella ensin löytyi paljon perusteluita siitä että uinti on hyvin kokonaisvaltaista ja kuluttavaa liikuntaa, jossa palaa paljon energiaa. No joo, totta varmasti sekin, mutta niin on moni muukin laji kuluttavaa, eikä niissä tule samalla tavalla nälkä. Ilmeisesti tutkijatkaan eivät ihan täydellä varmuudella osaa varsinaista syytä tälle kertoa, mutta löysin pari varteenotettavaa teoriaa: 

Ensimmäinen lähde* selitti että viileässä vedessä keho menettää lämpöä ja saa ihon verisuonet supistumaan. Tämä puolestaan estää tiettyjen hormonien vapautumisen, jotka normaalisti estävät näläntunnetta liikunnan aikana ja heti sen jälkeen. Myös veden lämpötila vaikuttaa; saman tutkimuksen mukaan viileässä vedessä uineet söivät jopa 44% enemmän kaloreita treenin jälkeen kuin lämpöisessä vedessä uineet.

Toinen lähde** esitti teorian, jossa viileä vesi (20 C ja sitä viileämpi) laukaisee nälkäreaktion, koska aivot eivät ymmärrä että kyseessä on väliaikainen tilanne vaan yllättävästä kylmyydestä johtuen ohjaavat kehon rasvat varastoon, eristämään kroppaa kylmältä. Kun rasvoja tarvitaan muualla, kroppa luulee tarvitsevansa lisää polttoainetta ja viestittää sen näläntunteella.

Painonsa vartijoille siis huomautuksena, että uinnin kanssa kannattaa tuo ravitsemus suunnitella huolella. Yllämainituista syistä tuo veden aiheuttama näläntunne on hieman valheellinen, etenkin jos se on luokkaa "voisin syödä hevosen!". Vaikka toki uinnissa myös kaloreita kuluu, ei ihan sen hevosen verran. :) Vartin juoksu, reipas kävely, pyöräily tai sauna välittömästi uinnin jälkeen saattavat toimia nälän hillitsemiseen, koska ne lämmittävät kehoa ja etenkin juoksu vapauttaa nälkää hillitseviä hormoneita. Uimakassissa kulkeva välipala välittömästi uinnin jälkeen nautittuna vähentää myös tarvetta mennä grillin kautta kotiin. :)

Olipa hyvä että nyt tämäkin selvisi! Ihan uskottavalta kuulostaa mun mielestä molemmat teoriat, olkoon absoluuttinen totuus sitten jommassa kummassa tai jossain niiden välillä tai yhteisvaikutuksessa. Onko kukaan muu pohtinut asiaa? Se on välillä tosi ärsyttävää kun kymmenen minuutin jälkeen altaassa iskee huutava nälkä :D

* Fitness magazine, February 2006, ref. Rudy Dressendorfer, PhD, an adjunct professor at the University of Alberta's Human Performance Laboratory in Edmonton.
**Trainingpeaks blog, 2012, ref. Russell RR, Willis KS, Ravussin E, & Larson-Meyer ED. (2009). Effects of endurance running and dietary fat on cirbulating ghrelin and peptide YY. J Sports Sci Med. 8(4):574-583.

4 kommenttia:

 1. Hei, just eilen todettiin ystäväni kanssa stadikalla vesijuostessa, että uinnin jälkeen on aina nälkä ja kova jano. No joo, juomapullon voi ottaa altaanreunalle, mutta eväät olisi jo liioittelua :D itselläni oli eilen uimakassiin pakattu omenan siivuja ja pari porkkanaa - aijai kun maistu hyvältä!

  Vesiurheiluterveisin Kirsi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis se nälkä on niin valtava uinnin jäljiltä!! Kyllä maistuu eväät niin hyvältä :) janokin on muuten ihan totta, mun ei ainakaan tuu otettua juomapulloa altaan reunalle vaikka varmaan kannattaisi!

   Poista
 2. Tuo on niin totta! Ja jos syö just aiemmin, ei jaksa uida täydellä mahalla ollenkaan.

  VastaaPoista