maanantai 8. helmikuuta 2016

Maanantain arkiruoka: kotitekoiset pinaattiletut

Pinaattiletut - tai pinaattilätyt niinkun meillä pohjanmaalla sanotaan - on aina maistuneet mulle, mutta tähän asti ne on tullut ostettua valmiina kaupasta. Ja hyviähän ne kaupankin pinaattilätyt on! Vaikka muuten en kauheasti eineksiä suosi, niin pinaattilätyt (ja maksalaatikko) lähtee aina välillä eineshyllyltä matkaan. 

Viime viikolla päätin kuitenkin kokeilla että minkäs makuisia ne itsetehdyt pinaattilätyt oikein olisikaan. Tuli nimittäin äkillinen himo saada pinaattilättyjä kun ystäväni Elisa niitä ensin kokkaili! :) Jostakin kumman syystä itsetehdyt pinaattilätyt ei ole tullut aikaisemmin mieleenikään? Ja niistähän tuli tottakai aivan todella herkullisia eikä niiden tekeminen ollut ollenkaan vaikeaakaan. 

Etsin netistä reseptejä ja suurinpiirtein puolitin niistä määrät, koska en halunnut mitään mahdotonta lättyvuorta kahdelle hengelle ja toisekseen, mun piti saada koko taikina mahtumaan mun puolen litran blenderipulloon. (Mulla on hieman rajoittunut keittiövälinevalikoima täällä Lontoossa ja blenderi saa hoitaa monenlaisia tehtäviä.) Vaihdoin vehnäjauhot gluteenittomaan kaurajauhoon, koska suosin nykyään aina mieluummin kauraa kuin vehnää. Pinaattini oli tuoretta, mutta siihen päädyin lähinnä siksi että pakasteversiot oli kaupasta loppu - pakasteversiolla nimittäin homma helpottuu yhden vaiheen verran ja helppous on valttia mun keittiössä. :) Nyt voin kyllä suositella tuota tuoreversiotakin, helppoa oli sekin! Maitoni oli tällä kertaa laktoositonta lehmänmaitoa, mutta kauramaito tai muu maitovalmiste olisi käynyt yhtä hyvin jos haluaa mennä vegaanisella linjalla. Näillä mun valinnoilla kyseessä oli siis gluteeniton ja laktoositon versio. 

Perinteisesti ne einesletut olen syönyt joko puolukkahillon kera tai ilman mitään lisuketta, mutta nyt halusin lisätä vähän kasvista ja vähän proteiinia mukaan ateriaan. Heitin letun väliin kylmäsavustettua lohta, avokadoa, paprikaa, vähän hapankermaa sekä pinjan siemeniä (näistäkin inspiraatiopisteet menee Elisalle). Suosittelen tätä yhdistelmää erittäin lämpimästi, mutta myös paljaaltaan letut oli herkullisia! 

Maku oli kohdallaan joka lätyssä ja viimeisestä sain jopa ulkonäöllisesti kelvollisen, kuvauskelpoisen yksilön. ;) 



LETTUTAIKINA (n. 6 isoa lettua)

n. 200g tuoretta pinaattia
2 munaa
2,5 desiä maitoa
0,5-1 tl suolaa
1 rkl sulatettua voita
1,5 dl kaurajauhoa (tai vehnäjauhoa)

voita paistamiseen

1) Paista pinaatteja pannulla, kunnes pehmenevät ja menevät kasaan. Toinen vaihtoehto on kaataa kiehuvaa vettä pinaattien päälle siivilässä, kunnes pinaatit menevät kasaan. Anna viilentyä hetki. Pinaatin määrää voi vaihdella maun mukaan. Itse laitoin niin paljon kuin paistinpannulleni mahtui ja se olikin hyvä määrä (n. 200g).

2) Laita munat, maidot, viilentyneet pinaatit ja kaikki loputkin ainekset blenderiin ja hurauta tasaiseksi taikinaksi. Anna taikinan oleentua noin puoli tuntia.

3) Paista pannulla!

LISUKKEEKSI

kylmäsavustettua lohta
paprikaa
avokadoa
kermaviiliä / hapankermaa
pinjansiemeniä


Ja eikun syömään! :)

4 kommenttia:

  1. Nams! Näyttää herkulliselta. Mulla myös lähes ainoat einessapuskat, mitä ostan on juurikin pinaattiletut ja maksalaatikko:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haha, samis! :D Nää myös on herkullisia, jopa parempia miltä näyttää :)

      Poista
  2. No mutta, heti ekana päivänä löytyi kiinnostavalta vaikuttava ruokaidea! Meillä pinaattiletut tulee nautittua kaupan eineksinä, mutta voisi kerrankin kokeilla tehdä lettuja itse. Kiitos vinkistä!

    VastaaPoista