maanantai 1. kesäkuuta 2015

Vinkkejä Floridaan

Jetlaginen bloggaaja täällä moi. Vaikka niin paljon tuli levättyä lomalla, niin kyllä tuollainen vajaan kymmenen tunnin lento ja viiden tunnin aikaero vaan vie veronsa ja sunnuntaikin meni vielä ihan tokkurassa ja vähän vielä tämä maanantaikin. Lennettiin siis pe - la välisenä yönä takaisin Lontooseen, lähdettiin Miamin aikaa klo 21 ja saavuttiin perille Lontoon lauantai-aamuna klo 11. Sain nukuttua ehkä n. 4-5h ihan hyvääkin unta, mutta kyllä kotiinpäästyä oli pakko vielä parin kolmen tunnin päikkärit torkahtaa. Ja sen jälkeen ei tietenkään väsyttänytkään illalla ollenkaan. Ja sunnuntaina posotettiin yöunilla iloisesti puoli kolmeen asti iltäpäivällä... :D Tänään sentään jo vähän aikaisemmin onnistui herätä!

Nyt pitäisi tehokkaasti saada tätä rytmiä käännettyä, koska eipä aikaakaan kun seuraavan kerran taas hypätään koneeseen ja tällä kertaa taas kohti Suomea. Lauantaina koittava Helsinki Half Maratonin startti klo 8:40 Suomen aikaa ei varsinaisesti nimittäin sovellu kovin ihanteellisesti tähän tämän hetkiseen heräämisaikatauluun. :D

Kaiken tokkuroinnin lisäksi olen tässä kokenut kaikenlaisia kivoja teknisiä ongelmia liittyen blogiin ja kuvien lataamiseen, joten tämä postaus on nyt todella ollut työn ja tuskan takana. Mutta halleluja, nyt toimii kaikki! Koska mulla ei just nyt ole kuntoiluun liittyviä suuria kuulumisia kerrottavana, ja lomakuvia sen sijaan on, niin kerronpa vielä tuon edellisen postauksen tueksi pari sekalaista vinkkiä mahdollisille tuleville Miamin matkaajille. :)

1. Key West 

Tämän vinkin olin kuullut työkavereilta joskus aikoja sitten, ennen kuin olin edes ajatellut Miamiin lähteväni. Mitä ilmeisimmin matkavinkit syöpyvät tehokkaasti mieleeni, koska tämän muistin heti kun Miamista alettiin puhua. Lisäksi olin yhdestä blogistakin saman vinkin lukenut. Ensimmäinen näistä vinkkasi että ei missään nimessä kannata lähteä vain päiväseltään kääntymään, niinkuin he olivat tehneet ja toinen vinkkasi että yksi yökin on liian vähän, joten me otettiin sitten kaksi yötä. Se olikin itseasiassa juuri sopiva aika tai olisi siellä kauemmankin voinut olla! 

Jenkkituristeille oli tarjolla mm. tälläistä kulkuneuvoa ja golf autoja...

Sitten on tälläisiä reippaita, jotka ottaa pyörät alleen ja lähtee polkemaan :)Nää värikkäät talot oli vaan ihan super!

Key West on siis tosiaankin Pohjois-Amerikan mantereen eteläisin piste. Ajomatkaa sinne on Miamista noin neljä tuntia josta reilusti yli puolet ollaan joko sillalla tai muilla Keys saarilla. Matkakin on näkemisen arvoinen, mutta en silti ajelisi sitä samana päivänä molempiin suuntiin, sen verran pitkä se kuitenkin on. 

Key West on tosi pieni ja me vuokrattiin päiväksi polkupyörät - niillä ehtikin polkea kaikki nurkat läpeensä päivän aikana ja ottaa pari lepotaukoakin siinä välissä. Pyöräily - vaikka kuinka hitaasti polkeekin - tarjoaa myös mukavan pikku tuulenvireen siinä samalla, mikä on erittäin tervetullutta paahteisessa ja trooppisessa ilmastossa. Matkaajalle on tarjolla jos minkä näköiset vesiurheilut (veneretket, vesiskootterit, snorklaus, jne), mutta meiltä nämä jäi tällä reissulla nyt kokeilematta. Mulle parasta Key Westissä oli kauniit vanhat talot, rento tunnelma ja hyvä ruoka. Nämä pari päivää oli oikeastaan yksi reissun kohokohtia, joten tosiaankin suosittelen. :)
Jostain syystä Key Westissä elää paljon kanoja ja kukkoja vapaana kaduilla


Meidän majapaikka.Kaunein talo koko Key Westissä!

2. Outletit

Kun kerran jenkeissä ollaan, niin eihän sitä shoppailultakaan ei voi täysin välttyä. Itselle tarttui mukaan uusi iPhone, uusi kello ja iso kasa Niken vaatteita. Etenkin Key Westin matkan varrella löydetyssä Florida Keys Outlet Centerissä oli Niken hinnat erittäin huokeat, ja sen jälkeen mulla soikin loppu reissun päässä Antti Tuiskun (vähän huonosti muistetut) sanat sitten ku mie flippaan, mie tiesin et mie flippaan... Kyllä me siis molemmat löydettiin uutta juoksugearia ihan mukavasti! :D

Toinen Outlet missä vierailtiin oli Sawgrass Mills, huomattavasti isompi kuin tuo edellä mainittu, mutta myös vähän kalliimmat hinnat. Etenkin kaikki sporttimerkit oli hyvin edustettuna ja toki kaikki muutkin jenkkimerkit. Osa kaupoista oli ihan normaalihintaisia, vaikka tämänkin piti olla outlet.

Nuo molemmat outletit on siis sellaisen ajomatkan päässä, että oman auton tarvii vuokralle. Miami Beachilla ja Miamissa muutenkin toki pääsee shoppailemaan myös, mutta ne on sitten niitä "tavallisia kauppoja" kun taas outleteissa oli vähän sellaista tehtaanmyyntimeininkiä.

3. Suoajelu 

Tämä jäi meiltä kokematta, joten en voi siitä kauheasti kertoa. :( Kerronpa siitä kuitenkin, että menkää nyt te muut ihmeessä, jos Miamissa olette. Tämä jäi siis meiltä kokematta, koska se olisi pitänyt hoitaa silloin kun meillä oli auto käytössä. Suota riittää Miamin ympärillä yllinkyllin, mutta matkaa sinne kuitenkin on jonkin verran. Omien googlettelujeni perusteella yksitysajelut (n. 300$) sisälsivät noudon hotellilta, kun taas muuten tämä business rullasi jatkuvilla 20 minuutin välein lähtevillä reissuilla (n. 20$ per hlö), jolloin ennakkovaraukset eivät olleet tarpeen vaan paikalle sai vaan ilmestyä, eikä niihin kuulunut mitään kyytejä. Autolliselle ei siis ollenkaan pahan hintainen, autottomalle vähän turhan suolainen...

Nämä googlettelut tein siis vasta kun auto oli jo palautettu, enkä ollut tajunnut että se pitäisi tietysti olla käytössä. Tätäkin olen kuullut kehuttavan ja olisi kiinnostanut!

4. (Avo)auton vuokraus


Mikäli outletteihin, suoajelulle, Key Westiin tai johonkin muualle vähän kauemmas mielii lähteä, on auton vuokraus lähes ainut vaihtoehto. Jenkit ei tunnetusti ole mitään julkisen liikenteen pioneereja, eivät etenkään Miamissa. Parin hengen porukalle suosittelen lämpimästi avoautoa. :) Ensinnäkään se ei ole juurikaan kalliimpi kuin katollinenkaan auto ja toisekseen, se nyt on suurimmalle osalle meistä suomalaisista vaan melko harvinaista herkkua. :) Ja ai että, kyllä siinä vaan elämä maistuu kun tukka hulmuten päästelee kohti auringonlaskua 8) 

Matkalla Key Westiin, jossain Keys saarien välissä.

Auringonlaskun aikaan sopivasti perillä.


Turhaan ei avoautolla pääse tuolla kuitenkaan ylpistymäänkään, koska ainakin tuollaisia Mustangeja ja saman hintaluokan muita avoautoja näkyi todella paljon - Key Westissä meidän pienen hotellin parkkipaikalla esimerkiksi oli kolme tismalleen samanlaista hopeista Mustangia. Se ei ole siis ihan niin spesiaali juttu kuin vastaava auto vaikka Suomessa olisi. ;)

Meillä oli auto vuokrattuna noille Key West reissun päiville, eli reilu 2 vuorokautta. Itse Miamissa omaa autoa ei tarvitse ja parkkipaikan etsimisineen se voi olla jopa haitaksi.
Luu pitkällä, tietty!
Varoittava sananen kuitenkin noista isoimmista motareista (ei kuvissa). Niille kun lähtee niin pitää olla iskussa niin kuski, kartturi, navigaattori kuin parisuhdekin. Meillä oli ensin käytössä vain puhelimen kartta ilman varsinaista navigointia, mutta se ei ole maailman paras systeemi silloin kun samaan suuntaan on 8 kaistaa ja kaikki ajaa sellaista reilua 100 km/h ja sitten tulee semmonen risteyshässäkkä missä kaistoja tulee ja menee yltä ja alta ja sivultakin ja pitäisi vielä tietää minkä niistä ottaa. Pääosin kyltitys on hyvä, mutta ei ihan joka risteyksessä, esim. kerran yksi meidän metsästämä tiennumero puuttui kaikista kylteistä kokonaan. Parin tälläisen (ohiajon) jälkeen laitettiin sitten ihan se navigaattori kertomaan mitä pitää tehdä, ja sehän helpotti hommaa huomattavasti. Tosin edelleen nuo kaikista isoimmat motarit tarjoilivat jännitystä ihan tarpeeksi ilman mitään suunnistusongelmiakaan...  

Miami Beach siintää taas edessä päin.5. Uber / Lyft

Syy miksi ei todellakaan maksa vaivaa pitää omaa vuokra-autoa Miamissa, on erittäin järkevän hintainen palvelu Uber. 

En tiedä miten tuttu tämä Uber on suomalaisille, joten laitan oman mainintansa nyt siitäkin. Meille tämä palvelu on ehtinyt tulla tutuksi jo Lontoossa, joten luonnollisesti käytimme sitä myös Miamissa. Kyseessä on siis tavallisten ihmisten ajama "taksi", jonka hinta on reilusti alle paikallisten taksi taksojen (vrt. taksi kentältä Miami Beachille 35$ ja Uberilla toiseen suuntaan sama matka oli 14$). Suosittelen Uberia ehdottomasti, niin Miamissa kuin kaikkialla muuallakin missä se vaan on käytössä! Kokemukseni mukaan hinnan lisäksi myös palvelu on yleensä parempaa kuin takseilla.

Muun muassa Baysideen huristeltiin Uberilla. Se on Miamin downtownin puolella, ja se ei oikein ole kävelymatka Miami Beachilta.

Uberin käyttö on helppoa kuin mikä; lataat vain Uber -aplikaation puhelimeesi (ensimmäisellä kerralla rekisteröidyt, jolloin laitat myös luottokorttitietosi) ja kun kaipaat kyytiä näet kartalta heti missä olet itse ja missä lähimmät uber-autot ovat. Kaikki tapahtuu tuon apin kautta; kyydin tilaaminen, määränpään osoitteen kertominen ja kyydin maksaminen. Kuski saa siis kirjoittamasi osoitteen suoraan omaan puhelimensa karttaan ja lopuksi maksu menee suoraan luottokortiltasi. Niin kätevää! Miamissa ja Lontoossa auton saapumiseen menee yleensä pari minuuttia, koska kuskeja on niin paljon.

Miamissa käytössä oli myös itselle vieraampi Lyft. Muuten nämä palvelut ovat vastaavia, mutta Lyftissä on mahdollisuus jättää kuskille myös tippiä.

Baysidessa. Onks tukka hyvin?


6. Palvelukulttuuri

Jotta tässä listassa ei olisi juuri mitään logiikkaa, niin sananen palvelukulttuurista on vielä pakko mainita erikseen. Jenkeissä kun ollaan, niin palvelun taso on sitten ihan eri luokkaa kuin Suomessa. Jos jotain valittamisen aihetta löytyy, niin se kannattaa tosiaankin tuoda ilmi - se ei ole tylyä eikä sitä pidä arkailla. Todennäköisesti saat sillä välittömästi kompensaatiota (alennusta, ilmaista ruokaa / juomaa tms) jonka jälkeen olet itsekin jälleen tyytyväinen ja voit hyvillä mielin maksaa ravintolalaskusi. Yleensä myös pieni vihjaus riittää ja monesti itseasiassa sitäkään ei tarvita.

Esimerkiksi meidän hotelilla ensimmäisenä aamuna aamiaisessa kesti melko kauan (tilattiin siis listalta) ja ihan valittamatta meille tuotiin siitä hyvästä ensin hedelmälautanen ja päälle vielä smoothiet molemmille. Kyllä jäi hyvä mieli ja smoothieiden kohdalla viimeistään tuli wow-efekti, että nyt he todella panostaa meidän tyytyväisyyteen - mä olin ihan onnessani jo siitä hedelmälautasesta. :D Ja vastaavanlaisia esimerkkejä oli muitakin tuossa reilun viikon aikana. Jokaisesta "mokasta" lähdin itse asiakkaana lopulta todella hyvillä mielin.


Kannattaa kuitenkin myös muistaa että palvelu maksaa, ja kaikkien listahintojen päälle tulee n. 20% tippi vielä päälle. Monesti se on kyllä laskuun automaattisesti lisätty, mutta ei aina ja silloin se on hyvä muistaa itse lisätä. Senkin takia kannattaa huolehtia että saa sellaista palvelua mihin on itse täysin tyytyväinen - joka tapauksessa tulet siitä maksamaan. Lisäksi parina knoppitietona; Baaritiskiltä noudettaessa jokaisen juoman kanssa tavataan jättää 1$ tippi. Hanavettä tulee yleensä automaattisesti pöytään (ensimmäiset päivät me hämmästytettiin tarjoilijoita kun mentiin sitä erikseen vielä tilaamaan). 

Viimeistä päivää 28 v. Hieman olutta sen kunniaksi!

Mikäli Miamin matkaajia on blogin lukijoissa, toivoitan näine vinkkeineni oikein loistavaa reissua! Seuraavaksi lupaan palata takaisin blogin aihepiiriin. :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti